Soppar!

Hej igen!

Nu kommer del 2 i veckans tema om matsvamp.

Idag tänkte jag fokusera på ännu en sort vi tog upp på träffen, nämligen:
Soppar!

Det finns några stycken huvudgrupper av soppar i Sverige, jag talade bland annat om strävsoppar (Leccinum) på träffen för dess lätta igenkännlighet. Sedan har vi även de så kallade ädelsopparna där Karl-Johan, Rödbrun stensopp etc finns med, men även gallsopp som är ofarlig men väldigt bitter.

Synonymt för alla soppar är:

-Alla soppar har ett porlager under hatten i form av en massa små rör av olika storlek istället för skivor.
-INGEN är dödligt giftig. (det finns en sopp som är “farlig”, och den växer på Öland och Gotland enbart, Djävulssopp (Boletus satanis).
-För enkelhetens skull, undvik soppar med rosa eller röda rörmynningar (på undersidan av hatten)

Strävsoppar (Leccinum) är dom enklaste att känna igen och ALLA är ätliga och mer eller mindre goda. Dessa känns igen på följande.

-Porlager
-Filttofsar på foten i varierande färg från nästintill vita, till svarta.
-Ljus till brun hatthud.
-INGEN ring
-Vissa blånar (oxiderar och får en färgskiftning i köttet).

Strävsoppar bör delas på i skogen för att undvika att få med sig angripna exemplar hem, dessa brukar kunna ha maskar i sig. De bör även tillagas minst 20 minuter totalt (stekas vanligtvis) för att även den mest känsliga magen ska kunna bryta ner svampen utan magsmärtor.

Svampiga hälsningar, Aleks